Vodni športi na Savinji

 

Ahhh, vodni športi na Savinji...

Enkratnih užitkov, ki jih nudi spust po reki Savinji, res ne smete zamuditi. Gornji tok reke je sicer malce zahtevnejši, a s tem pravi raj za izkušenejše kajakaše. Ko pa se Savinja pri vasi Struge malce razširi in umiri, postane primerna prav za vsakogar. 

Rafting na Savinji

...in res, ni ga lepšega kot v vročih poletnih dneh ohladiti se na prijetno hladni Savinji,

 • uživati ob pljuskih vode,
 • dihati svežino porečja,
 • biti vedno znova presenečen nad lepoto neokrnjene narave

in obenem ljudem polepšati dan ter jim pričarati dolgo nepozabljeno izkušnjo.

Ti uživaš in ljudje uživajo. Krasen občutek.

 

 

Kajak na Savinji Savinja načeloma velja za varno reko (ni sifonov, raznih zahrbtnih pasti - območje kjer poteka naš spust je primerno za začetnike), seveda pa je vse odvisno od vodostaja, ki pa smo se ga v dolgoletni praksi naučili ocenjevati in izbrati primernega prav za vsako kategorijo veslačev.

Tako so med našimi potniki na čolnih včasih tudi otroci, katerih prisotnost na vodi ocenimo glede na njihove izkušnje, starost, velikost, vodostaj ... 

 

Športni center Jakop je odprt od maja do oktobra in v tem časovnem okviru izvajamo tudi obstoječa vodna športa, sicer pa se držimo črke zakona v plovnem režimu na reki Savinji, ki določa točne datume in časovne okvire koriščenja reke v te namene.

Pozno jeseni, zgodaj spomladi ali celo pozimi so vremenske razmere in temperatura vode neprimerne za povprečne rekreativce, ki pri nas koristijo opisano ponudbo, poleg tega pa se držimo zgoraj omenjenih predpisov in opreme takrat ne izposojamo oz. izvajamo teh dejavnosti.

Možna je tudi izposoja posameznih kosov opreme.

 

 • Za izvedbo spusta (kajak/raft) so potrebne najmanj 4 osebe!
  Dejavnost se opravi obvezno po predhodnem dogovoru in ob primernem vodostaju!
  Stranke izvajajo dejavnost (vožnja s plovili) NA LASTNO ODGOVORNOST!

 

 

V pomislek Smeh

Največja nevarnost oz. bolje nevšečnost tega športa je nespoštovanje moči narave, v našem primeru sile vode, ki vodi v lahkomiselnost ter po drugi strani pretiran strah, ki preveč šibi kolena. Voda je naravna dobrina, vir življenja in nihče je nima v lasti. Zato se je potrebno do reke kulturno obnašati in se držati osnovnega bontona. Predvsem ne onesnaževati in si nič ne lastiti, obenem pa spoštovati domačine, ki živijo ob njej in ne gojiti miselnosti, da lahko tukaj delamo kar nam je volja. Ljudem ta voda, ki teče mimo, vedno daje, hkrati pa jim pogosto tudi jemlje. Poleg tega pa na reki velikokrat nisi sam in je potrebno spoštovati in se dostojno obnašati do vseh ostalih, ki uživajo v nedrjih žuborenja. To naj ne bi veljalo le za kajakaše.

Urban Jakop        

 

Pred spustom

 

Pred spustom ste deležni natančnih navodil in demonstracij. Pokažemo vam 

 • prijem vesel,
 • pravilno držo,
 • reagiranje ob slučajih,
 • osnove veslanja, gibanja itd.

Pri raftingu ni nikakršnih problemov, pri kajaku pa so priporočljive osnovne motorične spretnosti. Vendar po nekaj metrih veslanja večina stvar dojame in se hitro navadi na balansiranje in nestabilnost na reki.

Otroke mora spremljati le dovolj odraslih, pri raftingu predvsem veslačev, saj otroci hitreje omagajo. Reka je ravno prav razburljiva in na odsekih in proti cilju mirnejša. Če hočete, da adrenalin v vas vre, izberete le višji vodostaj (v mesecih, ko se topi v planinah sneg ali po dežju). Tako lahko doživite celo paleto občutkov in stopenj adrenalina - od lagodne turistične vožnje do divjega, mokrega spusta.


Med spustom

 

Rafting traja približno uro oz. odvisno od razpoloženja in norčavosti - vmes se na poti namreč ustavljamo, kopamo, skačemo iz lesenega visečega mostu, skratka poskrbimo za pestrost in dobro voljo - lahko pa tudi samo pol ure nore in divje dirke, kjer so vsi brez kopanja premočeni do zadnje dlake, saj nam škropi iz vseh strani in nas zaliva z vodo. Tako namreč šprica in nas zaliva z vodo. Kajak pa traja nekje 2 uri, lahko tudi dlje, odvisno od skupine.

Največja nevarnost oz. bolje nevšečnost tega športa je nespoštovanje moči narave, v našem primeru sile vode, ki vodi v lahkomiselnost ter po drugi strani pretiran strah, ki preveč šibi kolena.

 

Po spustu

 

Lahko tudi prenočite na skupnih ležiščih. Še pred tem pa  obnovite zaloge energije na pikniku. V primeru, da imate zelo dobro kondicijo in vam še ni dovolj telovadbe, pa lahko igrate odbojko na mivki.

 

Za več informacij prosimo pošljite vprašanje preko strani o stiku (kliknite tu) ali pokličite na MOBI: 031 335 002, 041 818 348