Kajak na Savinji - kako je z otroci in stabilnostjo kajakov na Savinji ?

 

 
Jez na Savinji, preko katerega se lahko spustite s kajakom - kliknite na sliki za povečavo Za kajak na Savinji velja glede same reke podobno kot pri raftanju na Savinji - Savinja velja za načeloma  varno reko, saj ni sifonov in podobnih pasti.

Seveda pa je vse odvisno od vodostaja, ki pa smo se ga v dolgoletni praksi naučili ocenjevati in izbrati primernega prav za vsako kategorijo veslačev.


Ravno zaradi vodostaja (višine reke in njene primernosti oz. neprimernosti za določen spust - za izvedbo raftinga je na primer potreben višji vodostaj kot za kajak) je potreben predhoden dogovor za izvedbo vodnih športov.


Za kajak morajo biti otroci starejši kot pri spustu z raftom, če pa je zanje zalogaj le prevelik, je možno dejavnost koristiti na mirni vodi v neposredni bližini našega centra (to velja tudi za odrasle in v primeru prenizkega vodostaja, ko se lahko za prilagojeno ceno vseeno naveslate, nakopate in naužijete vseh radosti in norčij na in ob reki).


Otroke mora spremljati le dovolj odraslih, pri raftingu predvsem veslačev, saj otroci hitreje omagajo.

Reka je ravno prav razburljiva in na odsekih in proti cilje mirnejša.
Če hočete, da adrenalin v vas vre, izberete le višji vodostaj (v mesecih, ko se topi v planinah sneg ali po dežju).

 

Pred spustom ste - tako kot pri raftanju -deležni natančnih navodil in demonstracij:

Pokažemo vam

  • prijem vesel,
  • pravilno držo,
  • reagiranje ob slučajih,
  • osnove veslanja, gibanja itd. 

Za kajak so priporočljive tudi osnovne motorične spretnosti.Vendar po nekaj metrih veslanja večina stvar zapopade in se hitro navadi na balansiranje in nestabilnost na reki. Obenem naj omenim, da so vsi naši kajaki izredno stabilni na vodi in primerni za začetnike. 

 

Pa še to: ženske, ki so prvikrat v kajaku, so precej spretnejše od moških začetnikov. Mati narava jim je dala široke boke pa še kaj. Torej po začetnem ogrevanju in podrobni predpripravi hop v vodo in akcija.

 


 

Za več informacij prosimo pošljite vprašanje preko strani o stiku (kliknite tu) ali pokličite na MOBI: 031 335 002, 041 818 348